367.75
2016-09-13

Hozzávalók

Tészta

  • 130 g vaj, darabokra vágva, plusz a kivajazáshoz
  • 20 g parmezán vagy más kemény sajt
  • 200 g liszt, plusz a kilisztezéshez
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 300 g szárított bab, borsó, nehezéknek a sütéshez

Töltelék és összeállítás

  • 500 g víz
  • 2 tk só
  • 1 csipet cukor
  • 1000 g zöld spárga, alsó harmada levágva, darabokra vágva
  • ½ csokor petrezselyemzöld
  • 4 tojás
  • 100 g tejföl
  • 50 g tejszín
  • 4 szelet főtt sonka, kockára vágva

Elkészítés

  1. Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra. Vajazzon ki egy (28 cm átmérőjű) tortaformát.
  2. Tegye a sajtot a keverőedénybe, reszelje 5 mp/10-es fokozaton.
  3. Adja hozzá a lisztet, vajat, tojást, sót, és dagassza
    30 mp/orlo (*30 mp/ust/orlo) fokozaton.
  4. Nyújtsa ki a tésztát lisztezett felületen (lásd:Tanács), tegye a kivajazott sütőformába úgy, hogy az oldalainál kb. 2,5 cm-es pereme legyen, majd szurkálja körbe a tésztát egy villával, és takarja le sütőpapírral. Borítsa be a megtöltött és papírral kibélelt formába a sütéshez való bab vagy borsó nehezéket, süsse 15 percig 200 °C-on világos színűre. Közben folytassa a recept készítését.
  5. Tegye a vizet, 1 tk sót és cukrot a keverőedénybe, illessze a Varomát a helyére, mérje bele a spárgát, tegye rá a fedelét, és párolja a spárgát 18 p/Varoma/1-es fokozaton. Tegye félre a Varomát, és öblítse ki a keverőedényt hideg vízzel.
  6. Tegye a petrezselyemzöldet a keverőedénybe, aprítsa
    3 mp/8-as fokozaton, a spatulával tolja le az oldalára csapódott darabokat.
  7. Adja hozzá a tojást, tejfölt, tejszínt és 1 tk sót, keverje össze
    15 mp/4-es fokozaton.
  8. Csökkentse a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra.
  9. Távolítsa el a sütőnehezéket a sütőpapírral együtt az elősütött tésztáról, szórja meg a kockázott sonkával, és terítse szét rajta a főtt spárgákat. Öntse a tetejére a tojásos-tejszínes masszát, és süsse
    180 °C-on 30 perc alatt készre.

Vágja 8 szeletre, és tálalja melegen vagy hidegen.

 

Tanács:

Ha a tészta nagyon ragadna nyújtás közben, tegye folpackban 20 percre hűtőbe.

Tálalja zöld salátával a pitét.

Leave a comment