Hozzávalók
- 250 g tészta (választása szerint)
Bolognai
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db szárzeller, darabokra vágva (2 cm)
- 80 g hagyma, negyedekre vágva
- 20 g extra szűz olívaolaj
- 250 g darált pulykahús
- 200 g paradicsompüré
- 1 tk szárított fűszerkeverék
- ½ tk finom só
- ½ tk őrölt feketebors
Besamel
- 250 g tej
- 20 g vaj
- 20 g liszt
- 1 tk só
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2-3 ek őrölt parmezán sajt
Elkészítés
- Főzze ki a tésztát a csomagolásán írtak szerint, majd szedje ki egy hőálló edénybe (kb. 24cm x 24cm), és tegye félre. Közben készítse el a bolognai szószt.
Bolognai szósz
- Tegye a fokhagymát, szárzellert, hagymát, olajat a keverőedénybe, aprítsa 5 mp/5-ös fokozaton. A keverőedény oldalára csapódott darabokat a spatula segítségével tolja le az edény aljára, majd dinsztelje 3 p/120 °C/1-es (*3 p/100 °C/1-es) fokozaton.
- Adja hozzá a pulykahúst, főzze 4 p/98 °C / / (*4 p/100 °C // fokozaton.
- Adja hozzá a paradicsompürét, fűszereket, sót, borsot és főzze 3 p/ 98 °C / / (*3 p/100 °C //) fokozaton. Öntse a bolognai szószt a tésztára, és tegye félre, tartsa melegen. Mossa ki, és törölje el a keverőedényt.
Besamel szósz
- Tegye a tejet, vajat, lisztet, sót, borsot, szerecsendiót a keverőedénybe, főzze 8 p/90 °C/4-es fokozaton.
Közben melegítse elő a sütőt 200 °C-ra. - Amikor elkészült a besamel szósz, öntse rá a bolognais tésztára. Szórja meg a reszelt sajttal, és grillezze 4-6 percig (200 °C ), amíg aranybarna lesz.
Tálalja forrón. Még ízletesebb salátával vagy fokhagymás kenyérrel kínálva.