401.5
2016-03-16

Hozzávalók

  • 250 g tészta (választása szerint)

Bolognai

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db szárzeller, darabokra vágva (2 cm)
  • 80 g hagyma, negyedekre vágva
  • 20 g extra szűz olívaolaj
  • 250 g darált pulykahús
  • 200 g paradicsompüré
  • 1 tk szárított fűszerkeverék
  • ½ tk finom só
  • ½ tk őrölt feketebors

Besamel

  • 250 g tej
  • 20 g vaj
  • 20 g liszt
  • 1 tk
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 2-3 ek őrölt parmezán sajt

Elkészítés

  1. Főzze ki a tésztát a csomagolásán írtak szerint, majd szedje ki egy hőálló edénybe (kb. 24cm x 24cm), és tegye félre. Közben készítse el a bolognai szószt.

Bolognai szósz

  1. Tegye a fokhagymát, szárzellert, hagymát, olajat a keverőedénybe, aprítsa 5 mp/5-ös fokozaton. A keverőedény oldalára csapódott darabokat a spatula segítségével tolja le az edény aljára, majd dinsztelje 3 p/120 °C/1-es (*3 p/100 °C/1-es) fokozaton.
  2. Adja hozzá a pulykahúst, főzze 4 p/98 °C /visszaforgato /fakanal (*4 p/100 °C // fokozaton.
  3. Adja hozzá a paradicsompürét, fűszereket, sót, borsot és főzze 3 p/ 98 °C /visszaforgato /fakanal (*3 p/100 °C /visszaforgato/fakanal) fokozaton. Öntse a bolognai szószt a tésztára, és tegye félre, tartsa melegen. Mossa ki, és törölje el a keverőedényt.

Besamel szósz

  1. Tegye a tejet, vajat, lisztet, sót, borsot, szerecsendiót a keverőedénybe, főzze 8 p/90 °C/4-es fokozaton.
    Közben melegítse elő a sütőt 200 °C-ra.
  2. Amikor elkészült a besamel szósz, öntse rá a bolognais tésztára. Szórja meg a reszelt sajttal, és grillezze 4-6 percig (200 °C ), amíg aranybarna lesz.

Tálalja forrón. Még ízletesebb salátával vagy fokhagymás kenyérrel kínálva.

Leave a comment