Hozzávalók
- 80 g hagyma, negyedelve
- 1 maréknyi friss petrezselyemlevél
- 50 g hámozott mandula
- 50 g sózatlan, héj nélküli pisztácia
- 50 g fenyőmag
- 50 g datolya
- 50 g aszalt füge
- 10 g méz
- 2 tk „ras el hanout” (Észak-Afrika curryje – receptet lásd a következő oldalon!)
- 2 csipet finom szemű tengeri só, vagy ízlés szerint
- 2 csipet őrölt feketebors, vagy ízlés szerint
- 1000 g bárány lapocka, kicsontozva, feltekerve
- 20 g extra szűz olívaolaj
Elkészítés
- Melegítse elő a sütőt 140 C-ra.
- Tegye a hagymát és a petrezselyemzöldet a keverőedénybe, aprítsa 5 mp / 7-es fokozaton. A keverőedény oldalára csapódott darabokat tolja le a spatulával.
- Adja hozzá a mandulát, a pisztáciát, a fenyőmagot, a datolyát, a fügét, a mézet, a ras el hanout, a sót, a borsot, és mixelje össze 10 mp/5-ös fokozaton. Tekerje ki a bárány lapockát, kenje a belsejébe a gyümölcsös keveréket, majd tekerje fel újra, és kötözze körbe, hogy szét ne nyíljon a tekercs.
- Tegye a bárány tekercset sütő tepsibe, és kenje meg olívaolajjal. Süsse kb. 2 órát (140 C-on) (lásd Tanács).
- Vegye ki a sütőből, fedje le alufóliával, és hagyja állni kb. 15 percet szeletelés előtt. Tálalja kedvenc zöldséges köretével.
Tanács:
A sütési időt igazítsa az ízlése szerinti hús állaghoz. Legjobb módszer a húshőmérő használata: nyers 52 C/ közepesen átsült 60 C/ jól átsült 75-80 C.