Hozzávalók
Tészta
- 130 g vaj, darabokra vágva, plusz a kivajazáshoz
- 20 g parmezán vagy más kemény sajt
- 200 g liszt, plusz a kilisztezéshez
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 300 g szárított bab, borsó, nehezéknek a sütéshez
Töltelék és összeállítás
- 500 g víz
- 2 tk só
- 1 csipet cukor
- 1000 g zöld spárga, alsó harmada levágva, darabokra vágva
- ½ csokor petrezselyemzöld
- 4 tojás
- 100 g tejföl
- 50 g tejszín
- 4 szelet főtt sonka, kockára vágva
Elkészítés
- Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra. Vajazzon ki egy (28 cm átmérőjű) tortaformát.
- Tegye a sajtot a keverőedénybe, reszelje 5 mp/10-es fokozaton.
- Adja hozzá a lisztet, vajat, tojást, sót, és dagassza
30 mp/(*30 mp/
/
) fokozaton.
- Nyújtsa ki a tésztát lisztezett felületen (lásd:Tanács), tegye a kivajazott sütőformába úgy, hogy az oldalainál kb. 2,5 cm-es pereme legyen, majd szurkálja körbe a tésztát egy villával, és takarja le sütőpapírral. Borítsa be a megtöltött és papírral kibélelt formába a sütéshez való bab vagy borsó nehezéket, süsse 15 percig 200 °C-on világos színűre. Közben folytassa a recept készítését.
- Tegye a vizet, 1 tk sót és cukrot a keverőedénybe, illessze a Varomát a helyére, mérje bele a spárgát, tegye rá a fedelét, és párolja a spárgát 18 p/Varoma/1-es fokozaton. Tegye félre a Varomát, és öblítse ki a keverőedényt hideg vízzel.
- Tegye a petrezselyemzöldet a keverőedénybe, aprítsa
3 mp/8-as fokozaton, a spatulával tolja le az oldalára csapódott darabokat. - Adja hozzá a tojást, tejfölt, tejszínt és 1 tk sót, keverje össze
15 mp/4-es fokozaton. - Csökkentse a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra.
- Távolítsa el a sütőnehezéket a sütőpapírral együtt az elősütött tésztáról, szórja meg a kockázott sonkával, és terítse szét rajta a főtt spárgákat. Öntse a tetejére a tojásos-tejszínes masszát, és süsse
180 °C-on 30 perc alatt készre.
Vágja 8 szeletre, és tálalja melegen vagy hidegen.
Tanács:
Ha a tészta nagyon ragadna nyújtás közben, tegye folpackban 20 percre hűtőbe.
Tálalja zöld salátával a pitét.