363.86
2016-03-16

Hozzávalók

Sajtok

  • 50 g Parmezán, feldarabolva (3 cm)
  • 70 g Emmentali sajt, feldarabolva (2 cm)
  • 70 g Provolone sajt, feldarabolva (2 cm)
  • 70 g Fontina Val d’Aosta sajt, (2 cm)
  • 50 g Pecorino sajt, feldarabolva (3 cm)
  • 70 g Gorgonzola vagy más fűszeres sajt, feldarabolva (2 cm)

Panettone

  • 100 g tej
  • 15 g friss élesztő
  • 600 g liszt
  • 1 tk só + ízlés szerint
  • 100 g puha vaj, feldarabolva
  • 3 db tojás
  • 6 db tojássárgája
  • 1 tk
  • 1 csipet bors

Elkészítés

1. Tegye a parmezán darabokat a keverőedénybe, reszelje 10 mp/10-es fokozaton. Szedje ki egy tálba, és tegye félre.

2. Tegye az Ementáli darabokat a keverőedénybe, reszelje 10 mp/7-es fokozaton. Szedje ki egy tálba, és tegye félre. Reszelje meg ugyanígy a többi sajtot is, mindegyiket külön tálakban félretéve. Amennyiben a Gorgonzola krémes, és nem szükséges aprítani, tegye félre egy tálban.

Panettone

3. Tegye a tejet és az élesztőt a keverőedénybe, és keverje össze 1p/37°C/1-es fokozaton.

4. Adjon hozzá 150 g lisztet, és dagassza 1p /orlo (*1p/ust/kalász ikon ) fokozaton. Szedje ki egy tálba, takarja le folpackkal (vagy egy nedves kendővel), és hagyja duplájára kelni, kb. 1,5 óra alatt.

5. Amikor a tészta megkelt, tegyen 230 g lisztet, sót, vajat, 1 egész tojást és 2 tojássárgáját a keverőedénybe, keverje 2p /kalász ikon(*2p/ust/kalász ikon) fokozaton.

6. Adja hozzá a megkelt tésztát, és dagassza együtt tovább 2 p /kalász ikon (*2p/ust/kalász ikon) fokozaton. Hagyja a tésztát a lezárt keverőedényben, amíg duplájára kel (kb. 1 óra).

7. Adja a keverőedény tartalmához a maradék lisztet, 1 egész tojást, a tojássárgájákat, a maradék sót és borsot, és dagassza 6p/kalász ikon (*6p/ust/kalász ikon) fokozaton.

8. Ossza a tésztát 7 egyenlő részre, és nyújtsa ki 7 db, a panettone formájának megfelelő méretű korongra.

9. Tegye az első korongot a sütőforma aljára, és fedje be az egyik tálban félretett sajttal. Borítsa rá a következő tésztakorongot, és szórja rá a második tál reszelt sajtot. Folytassa, míg az utolsó tésztalapot is ráteríti. Takarja le a formát folpackkal, és hagyja további 2 órát kelni. Közben melegítse elő a sütőt (180°C).

10. Távolítsa el a folpackot, kenje meg a tészta tetejét a még megmarad és felvert 1 tojással.

11. Süsse 50 percig (180 ° C), fogpiszkáló teszttel ellenőrizve a tészta állagát. Ha a fogpiszkáló tisztán húzható ki a tésztából, akkor készült el.

12. Tálalja a panettonét ínyenceknek forrón, vagy hagyja kihűlni, mielőtt felszeleteli, és tálalja.

Leave a comment