392.92
2015-11-29

Hozzávalók

  • 20 g gyömbér, friss, vékony szeletekre vágva
  • 200 g alma, negyedelve, kimagozva
  • 300 g sütőtök húsa, darabolva
  • 500 g körte, negyedelve, kimagozva
  • 30 g citromlé
  • 500 g befőző cukor 2: 1

Elkészítés

  1. Tegye a gyömbért a keverőedénybe, és aprítsa 3 mp/7-es fokozaton. A keverőedény oldalára csapódott darabokat tolja le a spatulával.
  2. Adja hozzá az almát, a sütőtököt, a körtét, a citromlevet és a befőző cukrot, a spatula segítségével keverje össze
    10 mp/6-os fokozaton, majd főzze 14 p/100˚C/3,5-es fokozaton.
  3. Végezze el a “zselépróbát” (lásd: Tanácsok). Szedje ki 3 forró csavaros fedelű befőttesüvegbe, és zárja le azonnal az üvegeket. Állítsa fejre az üvegeket 5 percre, majd fordítsa vissza, és hagyja kihűlni.
    Tálalja kenyérrel, vagy hűvös száraz helyen tárolja.

 

TANÁCSOK

• Zselépróba: Tegyen egy lapos kistányért a fagyasztóba (5-10 percre), szedjen ki rá egy kanál lekvárt, hagyja kihűlni, majd ujjbeggyel nyomja be a lekvár tetejét. Ha a lekvár ráncosodik, akkor elkészült. Ha nem, főzze tovább 2 p/100˚C/3,5-es fokozaton, majd a zselépróbát megismételve.
• A sütőtököt hámozza meg, de az almát és a körtét nem szükséges.
• A lekvár jól illik erőteljes sajtokhoz, pl. Roquefort vagy Gruyere.
• Ez a lekvár felbontás nélkül hűvös száraz helyen 6 hónapig is eláll.

 

 

 

Leave a comment