Hozzávalók
Pácoláshoz:
- 1 db sárgarépa (kb.70 g), darabokra vágva
- 1 db hagyma (k.90 g) felezve
- 1 db szárzeller (k.70 g) darabokra vágva
- 20 g olívaolaj
- 350 g vörösbor
- 500 g szarvashús, felkockázva (3 cm)
Raguhoz:
- 50 g étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalommal), darabokra vágva
- 4 db gyöngyhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ ek só
- 30 g sűrített paradicsom
- 5 szem borókabogyó
- 5 szem feketebors
- ¼ db narancs reszelt héja (opcionális)
- 250 g marhahúslé
- 35 g vad áfonya
Elkészítés
Pácolás:
1. Tegye a sárgarépát, a hagymát, a szárzellert a keverőedénybe, aprítsa 5 mp/5-ös fokozaton. A keverőedény oldalára csapódott darabokat a spatula segítségével tolja le az edény aljára.
2. Adja hozzá az olívaolajat, és dinsztelje 3 p/120°C/2-es (*3 p/Varoma /2-es) fokozaton, majd öntse fel a borral.
3. Tegye a szarvashúst egy tálba vagy fedeles dobozba, öntse rá a páclevet, és 8 órát –vagy inkább egy éjszakát – hagyja hűvös helyen állni a húst a páclében. Mossa el a keverőedényt.
Ragu:
4. Vegye ki a húst a pácléből, a párolókosár segítségével hagyja lecsöpögni, a páclevet tegye félre.
5. Tegye a csokoládét a keverőedénybe, reszelje meg 10 mp/10-es fokozaton, szedje ki, és tegye félre.
6. Tegye a gyöngyhagymát és a fokhagymát a keverőedénybe, aprítsa 5 mp/5-ös fokozaton; a keverőedény oldalára csapódott darabokat a spatula segítségével tolja le az edény aljára.
7. Adja hozzá a szarvashúst, pirítsa 5 p/120 °C//
(*5 p/Varoma /
/
) fokozaton.
8. Adja hozzá a zöldséges páclevet, a sót, a sűrített paradicsomot, a borókabogyót, a feketeborsot, a reszelt narancshéjat, a marhahúslevet, és főzze
60 p/100 °C//1-es fokozaton.
9. Adja hozzá a reszelt csokoládét és a vad áfonyát, keverje össze 1 p/100 °C//1-es fokozaton. Kóstolja meg, ízlés szerint sózza, borsozza, tálalja főtt tésztával.